Portræt af Morten Münster

Morten Münster er specialist, skribent og rådgiver inden for adfærdsdesign, og med en baggrund i retorik, har han i den grad viden om det at overtale og overbevise. Med bogen ”Jytte fra marketing er desværre gået for i dag” og senest opfølgeren ”Jytte vender tilbage” samt en lang række projekter, konferencer og en masse faglig erfaring, har han viet sit professionelle liv til adfærdsdesign.

 

”Adfærdsdesign [er], i min verden, egentlig blot at se på det hele menneske; biologisk, sociologisk, antropologisk – og se på de glæder og sorger, som ligger i den måde, mennesker er indrettet på – og så prøve at spille med det menneske, fremfor konstant at modarbejde det” – Morten Münster 

 

Mennesker er rigtige mennesker med behov, begrænsninger, drifter og lyst. Før man kan ændre folks – og sin egen – adfærd, må man først forstå de stimuli og begrænsninger, der udgør et menneske. Denne forståelse er med til at forklare, hvorfor, hvornår og hvordan vi agerer, som vi gør.

 

”Adfærdsdesign er jo relevant for alle. Min del af branchen kan måske henvende sig til grupperinger af kunder (…) hvor din [branche] er jo faktisk os alle sammen, fordi det er noget, vi står op om morgenen og forholder os til – eller ikke forholder os til” – Kristina May Pries     

 

Det er strategisk afgørende at skille sig ud og gøre sig bemærket. Hvis det virker, må det gerne være grimt – for det handler om effekten!

 

“Hvis du gør ting, der ikke er bemærkelsesværdige, så vil folk jo ikke ligge mærke til det (…) du er nødt til at bryde en forventning, en kontekst” – Morten Münster

 

Men at gøre opmærksom på sig selv, er ikke nok. Så hvordan skaber man en reel forandring i en virksomhed eller hos forbrugeren? Ifølge Morten Münster skal vi væk fra abstrakte strategier og målsætninger – gøre dem mere jordnære, og anskueliggøre dem med konkrete eksempler, fra den virkelige verden. Det handler om at oversætte virksomhedsstrategier, så folk faktisk kan og vil handle derefter. Men at forstå sin egen strategi, oplever Morten Münster, kan være en udfordring i sig selv.

 

“De har jo alle sammen den samme strategi (…) og det er netop: vi skal ha’ kunden i centrum, med deres egne ‘favorit choice of words’. Og så vil de gerne være mere ‘simpel’, altså de vil gerne have mindre bureaukrati, og så vil de gerne være mere ‘bold’ (…) og så vil de gerne arbejde på tværs af siloer (…) dét er 90% af alle C25 virksomheders strategi. Så den eneste måde, de nu kan vinde markedet, det er jo ved at oversætte det. Aggresivt, effektivt, hver dag. Det er jo i oversættelsen, der ligger et differentieringsmoment” – Morten Münster

 

Ansvaret ligger hos lederne, for at skabe de rette rammer for forandring samt være et forbillede for de ansatte. Adfærdsdesign skal gå arm i arm med strategi og branding. En strategi er et godt udgangspunkt, men værktøjskassen skal raffineres og sofistikeres, og inddrage elementer fra adfærdsdesign – ellers er den værdiløs. Det er ligemeget med en opskrift, hvis ingen følger den.

 

 “Så tror jeg rent faktisk, i sådant et ekstremt priviligeret samfund, som det danske, hvor vi har så mange penge og tid, og båndbredde og uddannelse, at vi rent faktisk kan gøre noget ved ret store problemstillinger” – Morten Münster 

 

Design kan det meste – ikke det hele, men det meste!

 

Design afhænger af mennesket, men mennesket afhænger også af designet. Det handler om at ændre adfærd, og dén magt – at få folk til at agere på en bestemt måde – har et uanet potentiale. Kan man få folk til at opføre sig mere etisk og moralsk korrekt? Kan vi blive bedre mennesker af det? Kan vi få folk til at vaske mere hænder, og kan vi i sidste ende forandre verden?

 

Design Kan… er et branding-, og designpodcast, kreeret af det grafiske designbureau AM. Dets vært, Kristina May, er CEO, brandspecialist og partner i det københavnske bureau og vil, sammen med interessante gæster, undersøge alt fra flyvske ideer og konkrete koncepter der muligt kan kaste lys over spørgsmålet – hvad er det design egentlig kan?

 

Morten Münster, adfærdsstrateg, foredragsholder, forfatter og underviser

https://www.linkedin.com/in/morten-munster

 

Links til nævnte projekter

Podcast: https://mortenmunster.com/

The Nudging Company: https://overbevisende.dk/tnc/

Wearebro: https://wearebro.dk/

Behavers: https://behavers.co/

Få direkte besked når der udkommer nye afsnit

Kristina May Pries

Om Podcasten Design Kan

Podcasten er skabt ud fra ønsket om at dele og belyse den gigantiske pulje af viden og kapacitet der findes inden for design i Danmark. Vi tror på at design kan være mere end se godt ud. Design kan få folk til at føle noget og det kan gøre en reel forskel. I podcasten udforsker Kristina May Pries, Administrerende direktør og partner i AM Copenhagen alle aspekter ved det kæmpestore emne, som design og branding er. Vi dykker ned i idéer og projekter, taler med fagpersoner og virksomheder, og vi samler dem, som arbejder aktivt med design og branding hver dag og som ikke mindst har stærke holdninger til emnet. 


Hør mere

Kontakt os for at høre mere. Vi kan fanges på enten mail eller telefon. Eller du kan skrive dine oplysninger og vi rækker ud til dig.


Tlf: 27 32 71 17

Mail: designkan@amcopenhagen.com

Eller bliv kontaktet