Som stifter af Lendager; The Circular Way, forfatter til A Changemakers Guide to the Future samt co-founder af A:Gain, er Ditte Lysgaard Vind helt fremme i skoene, når det kommer til bæredygtighed og klimaudfordringer. Hun arbejder dagligt med cirkulært design gennem A:Gain, der udvikler, producerer og sælger bæredygtige byggematerialer og interior design. Og med sin anden bog The Danish Design Heritage and Global Sustainability, fremhæver hun netop den danske designarvs bæredygtige potentiale og plæderer for en tilbagevenden til et højere formål, større perspektiv og flere benspænd.

“[Der] ligger, når man kigger på mange af de designer fra den tid, et iboende mix mellem et social formål og æstetik, som ikke forringer æstetikken, men i virkeligheden gør den stærkere. Så den der symbiose, hvor det dengang handlede meget om genopbygningen efter anden verdenskrig, demokratisering (…) og nu er mit håb, og det jeg kan se, (…) at man får det samme sociale formål tilbage, men i forhold til klima.” – Ditte Lysgaard Vind

Begræns, begræns, begræns

Danske designklassikere er et bæredygtigt forbillede, fordi de er bygget med et socialt formål og i god kvalitet. Og vi skal lære af filosofien bag den danske designarv. Vi skal lære at elske udfordringerne; produktionsmulighederne og materialebegrænsningerne, for i dem er der potentiale for forbedringer og nye æstetikker – en positiv og kreativ barriere, som Ditte Lysgaard Vind kalder det. 

“Det giver jo også den enkelte designer et kæmpe ansvar, som jeg synes er vigtigt at highlighte. Fordi en ting er, at der kommer nogle virksomheder og efterspørger noget design, men ligesom os bureauer, der arbejder med design på flere planer – har designere jo også et ansvar for at ‘pushe’ de ting, de tror på og sige nej til de ting, de ikke tror på” – Kristina May

For designere består øvelsen i at begrænse sig, at opfordre til en bedre adfærd og at designe ting bedre end før. For nyt er yt og alt for længe har der været for mange muligheder, for frie tøjler og for få hæmninger. 

“Det er jo vores dilemma, som designere. Vi er blevet udlært og oplært til at designe og producere nye ting og tænke nyt – også som mennesker. Og spørgsmålet er, om vi skal blive ved med at designe den nye stol, bare fordi den er lavet på en ny måde eller med bedre materialer” – Mads Kjøller Damkjær 

Den danske designarv har bevist, at det er muligt at skabe unikke designs med et højere formål. Den cirkulære revolution er i gang, kraften er der, men der er lang vej endnu, for vi ved kun, hvad vi skal væk fra – og endnu ikke, hvad vi skal hen mod. Men designfaget har altid været dygtige til at løse problemer og Ditte Lysgaard Vind er optimistisk – så håbet på en bedre og mere bæredygtig fremtid for design består. 

Ditte Lysgaard Vind

LinkedIn

lendager.com

madeagain.dk

Image

Book et foredrag

Image

Vi tilbyder 3 typer af foredrag, som kan bookes og tilpasses efter aftale. Foredragene er tænkt til alle størrelser af organisationer samt netværksgrupper.