6. Design kan skabe unikke skrifttyper

’Design Kan’ er et nyt branding-, og designpodcast, skabt af designbureauet AM, som vil udforske alle aspekter ved det kæmpestore emne – branding. Hvad er branding, og hvad er det lige design kan? Podcastet vil undersøge alt fra flyvske ideer, til mere konkrete projekter der kan låse op for gåden kaldet branding. Værten Kristina fra AM, snakker med både fagpersoner og virksomheder som arbejder aktivt med design og branding og som, ikke mindst, har stærke holdninger til hvad design kan…

 

I det sjette afsnit, ‘Design kan skabe unikke skrifttyper’, møder vi skriftdesignerne Trine Rask og Rasmus Mathisen til en samtale om skrifttypers rolle for virksomheder og for designerne bag. Hvor kommer de fra – og hvad kan de egentlig, er spørgsmål der bliver søgt besvaret. Trine Rask begynder med at fortælle om den generelle uklarhed der svøbte sig rundt om emnet skrifttyper, typografier og fonts, da hun først dykkede ned i feltet.

 

“Alle sagde noget forskelligt,” forklarer Trine Rask om hendes efterstræbte søgen efter svar på det uforklarlige. Hun beskriver hvordan det ulogiske ved skrifttypernes sammensætning og opbygning, var det der først gjorde hende interesseret i at løse gåden; “Der måtte være noget før at du laver en perfekt konturtegning – for du er nødt til at kende formen, før du kan lave omridset af den uden fejl.”

 

Efterhånden fandt Trine Rask flere svar til gåden der omkransede skrifttyper, og i dag mener både hun og Rasmus Mathisen at området er blevet mere oplyst: “Det er lidt vores guldalder der er i gang nu,” beskriver Rasmus og bifalder den efterhånden større skare af skriftdesignere, hvilket ikke kun skaber flere unikke præg og sammensætninger, men også en større sandsynlighed for at mulighederne indskrænkes.

 

“Man skal ikke være bange for at lave noget som er set før,” pointerer Trine Rask dog, “For det er fuldstændig uundgåeligt (…), men det med at det alligevel bliver en unik skrift (…) det handler om valget mellem et hav af muligheder.”

 

En af problematikkerne man dog kan møde som designer, hvad end det handler om skrifttyper, billeder etc., er dog at kommunikere med kunden, som måske bruger langt mere abstrakte begreber. Det er derfor ofte en udfordring at tale om design, men både Trine Rask og Rasmus Mathisen mener at designerens kunst og håndværk ligger i at kunne give kunden hvad de vil have og fange deres virksomhedsessens, selv hvis der er en barriere mellem de henholdsvise professionelle kommunikationsområder.

 

“Jeg tror man forstår helheden af det,” bemærker Trine Rask, og understreger at det komplekse og faglige indenfor grafik og design ikke er en nødvendighed for kunden at kunne kommunikere, så længe det endelige udtryk er rigtigt. Hun sammenligner det med at kunne forstå og nyde et maleri, uden at vide meget om farvekompleksiteten.

 

Selvom mange kan købe licens på de samme skrifttyper og derved, som Rasmus Mathisen siger, “bruge den samme stemme”, er der en fordel i at skabe sin egen skrifttype, hvis man gerne vil have denne ekstra “del af en større identitetspakke.” Skrifttyper kan derved være karaktergivende og med til at præge brandet ved at fange dets essens gennem unik formgivning.

 

Rasmus Lund Mathisen
www.lundmathisen.dk
www.overtone.dk
www.linkedin.com/rasmuslundmathisen

 

Trine Rask
www.trinerask.dk
www.linkedin.com/trinerask/

 

Holdet bag Design Kan…
Design Kan er kreeret af det grafiske designbureau AM. Dets vært, Kristina May, er CEO, brandspecialist og partner i det Københavnskbeliggende bureau, og videre information kan findes følgende steder:
demo2019.amcopenhagen.com
www.instagram.com/amcopenhagen
www.facebook.com/weaream

 

AM kan desuden kontaktes på mail: anybody@amcopenhagen.com

 

Typografi af Kontraktpunkt og Elias Stenalt Werner

 

Typografier af Trine Rask

 

Typografi Founders Grotesk

 

Typografier af Overtone

Få direkte besked når der udkommer nye afsnit

Kristina May Pries

Om Podcasten Design Kan

Podcasten er skabt ud fra ønsket om at dele og belyse den gigantiske pulje af viden og kapacitet der findes inden for design i Danmark. Vi tror på at design kan være mere end se godt ud. Design kan få folk til at føle noget og det kan gøre en reel forskel. I podcasten udforsker Kristina May Pries, Administrerende direktør og partner i AM Copenhagen alle aspekter ved det kæmpestore emne, som design og branding er. Vi dykker ned i idéer og projekter, taler med fagpersoner og virksomheder, og vi samler dem, som arbejder aktivt med design og branding hver dag og som ikke mindst har stærke holdninger til emnet. 


Hør mere

Kontakt os for at høre mere. Vi kan fanges på enten mail eller telefon. Eller du kan skrive dine oplysninger og vi rækker ud til dig.


Tlf: 27 32 71 17

Mail: designkan@amcopenhagen.com

Eller bliv kontaktet